Een nieuwe week, een nieuw weekmenu. Allemaal gerechten die dit jaar nog niet gepasseerd zijn. Variatie in de gerechten doet eten en op deze manier leren de kindjes weer nieuwe smaken en combinaties kennen. Het is een goede periode om dit te doen omdat Annabelle en Mathijs in een echte ‘proef-fase’ zitten. Ze steken elkaar aan om te proeven van nieuwe dingen en daar profiteren we van.
Maandag – Spinaziepuree met zelfgemaakte fishsticks, erwtjes en tartaar
Ik val in herhaling maar 1/3 aardappelen en 2/3 spinazie. Om wat meer bite te hebben aan dit gerecht voorzie ik nog extra erwtjes. Het is geweten dat hoe harder je moet kauwen bij de maaltijden, hoe minder kcal je opneemt en hoe langer je verzadigd blijft. Kauwen dus maar!
Voor de zelfgemaakte fishsticks neem ik kabeljauwhaasjes die ik eerst laat ontdooien en in brede repen snij. Dan kruid ik alvast de vis met wat peper en zout en gaat die vervolgens door de vloeiende bloem, dan het geklopte ei en als laatste het paneermeel.
Dinsdag – Aardappelen met kip en stoomgroenten
Vandaag heb ik graag een snelle gezonde maaltijd. De aardappelen schil en kook ik maandag al zodat ik deze enkel terug moet opwarmen. De kip bak ik in blokjes omdat deze dan sneller gaar zijn. En als groenten nemen we stoomzakjes, dit is een mengeling van bloemkool, worteltjes en broccoli.
Woensdag – Lasagne a la Elke
Waarschijnlijk zegt de naam van dit gerecht je helemaal niets en dat is ook helemaal logisch. Het recept heb ik namelijk gekregen van de meter van Mathijs en een hele goede vriendin van mij. Dus vond ik het ook niet meer dan normaal dat de lasagne naar haar vernoemd werd. Ik heb reeds begin deze week verschillende porties gemaakt en ingevroren in aluminium bakjes in de diepvries. Lekker handig want dan heb ik woensdag niet meer werk in de keuken dan de bakjes in de oven te plaatsen.
Donderdag – Ovenaardappelen met een eitje en boontjes
Donderdag veggie dag, althans deze week. Er zijn vele vegetarische alternatieven voor vlees en vis, maar tot nu toe beperken we ons enkel tot een eitje. De stukjes aardappel bak ik gedurende 20tal minuten op 180°C met daarbij een hardgekookt eitje en gestoomde boontjes.
Vrijdag – Rijst met kip, ananas en currysaus
Het kan heus geen kwaad om een keertje je groenten te vervangen door fruit. Deze keer nemen we ananas waarvan ik een deel bij de kip ga bakken en een deel rauw laat. Ik weet namelijk nog hoe de kindjes het graag eten, op deze manier hebben ze keuze en dat vergroot de kans dat ze er ook effectief van gaan eten. Bij de rijst kies ik volwaardige bruine rijst.
De currysaus maken we zelf als volgt: Een zoete appel en ajuin in grove stukken snijden en opstoven in een kleine hoeveelheid margarine. Wanneer de ajuin en de appel zijn opgestoofd voeg ik wat vloeiende bloem toe en laat ik het geheel heel even verder stoven. Dan voeg ik kippenkruiden, currypoeder en halfvolle melk toe. Het geheel laat ik even koken en indikken onder voortdurend roeren. Wanneer de saus klaar is haal ik deze door een zeef zodat de stukken ajuin en appel eruit zijn.
Zaterdag – Winter BBQ
BBQ’en in de winter is super gezellig en smaakt misschien zelfs eens zo goed omdat je nog geen overdosis hebt gehad. Het is eveneens onze eerste BBQ van het jaar en die doen we samen met een vriendinnetje uit Annabelle haar klas en haar ouders, vrienden van ons. Gezellig!
Hoe je bij een BBQ gezonde keuzes kan maken lees je hier. (post verschijnt in de week van 19/2)
Hoe je een BBQ kindvriendelijk en gezond maakt lees je hier. (post verschijnt in de week van 19/2)
Zondag – Mosselen met frietjes
We gaan naar het mosselfeest van de harmonie waarbij ik dwarsfluit speel. Voor de kindjes heb ik daar vol-au-vent gekozen omdat ik nog niet weet of ze mosselen eten. Uiteraard mogen ze eens een keertje van mijn portie proeven. Ik ben alvast benieuwd of ik mij mosselen zal moeten afstaan en vol-au-vent zal moeten eten of zelf de mosselen kan opeten.
Leave A Reply