Het weekend is bij ons dé uitgelezen moment om een weekmenu op te stellen. Dit doen we meestal tijdens een maaltijd omdat we dan allemaal samen zitten. Annabelle en Mathijs krijgen weliswaar maar beperkte inspraak, maar ze zijn over het algemeen al zeer tevreden als er een keertje pasta op het menu staat.
De agenda van de komende week wordt er bij genomen omdat ik op die manier kan inschatten hoeveel tijd ik elke dag heb om te koken. Ik heb een vast werkschema dat is handig, maar daar komen nog andere activiteiten bij zoals Annabelle die gaat dansen, ik die ga sporten,….
Wat ik als eerste invul is waar ik zelf geen invloed op heb. Hiermee bedoel bijvoorbeeld eten bij de grootouders, feestjes, vakantie of werkgerelateerde zaken. Ten tweede bekijk ik welke dagen ik graag een snelle maaltijd zoals pasta best inplan. Als laatste vul ik de blanco dagen in zodat mijn week netjes in balans is.
Praktische tips
#1 Hoeveel tijd heb je?
Hoeveel tijd heb je om de maaltijd te bereiden? Zelf vind ik het niet fijn om na een lange dag werken ook nog eens lang in de keuken te moeten staan. Hou dus bij de planning van je maaltijden rekening hoeveel tijd je vrij kan en wil maken om je maaltijd te bereiden.
#2 Kook dubbele porties
Er zijn vele gerechten die je kan invriezen. Als je dan de ruime hebt maak hier dan zeker gebruik van! Denk aan soep, maaltijdsoepen, puree, groentepuree, pasta sauzen of zelfs met de pasta er al onder, ovenschotels,… Er zijn weinig gerechten die je niet kan invriezen.
#3 Kook twee maaltijden op 1 dag
Zelf doe ik dit minstens 1 keer per week. Ik vind het niet zo fijn om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten, al is dat natuurlijk ook een optie. Dus op een moment dat ik net wat meer tijd heb om in de keuken te staan, maak ik twee gerechten klaar. Eentje voor de dag zelf en eentje voor de dag nadien. Vaak is dat tweede gerecht een ovenschotel omdat die vaak de dag nadien eens zo lekker zijn.
#4 Check je voorraad
Controleer bij het maken van het weekmenu ook even je voorraad. Misschien heb je nog ingrediënten in huis die op moeten, weggooien zou natuurlijk ook zonde zijn.
#5 Doe 1 keer per week boodschappen
Door slechts 1 keer per week naar de supermarkt te gaan bespaar je veel tijd en vermijd je dat je dingen gaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.
#6 Plan restjesdag in
Wanneer je merkt dat je vaak overschotjes hebt bij de maaltijden is het een goed idee om restjesdag in te lassen.
#7 Ga op zoek naar recepten
Er is natuurlijk niets mis met gerechten die op regelmatige basis terugkomen in je weekmenu’s. Maar het is ook fijn om op tijd en stond eens een nieuw gerecht op tafel te zetten. In de loop van de jaren heb ik al een hele collectie kookboeken die ik regelmatig erbij neem. Koken voor elke dag van de KAV, mama dieet en de boeken van Sandra Bekkari zijn momenteel de favoriet. Verder heb je natuurlijk ook het internet dat vol ideeën staat. Ik zoek mijn recepten momenteel regelmatig op de website van het voedingscentrum, vtm koken en die van de colruyt.
Wat komt er in het weekmenu?
Gezond eten vind ik belangrijk! Ik probeer alles in het geheel te bekijken en niet per maaltijd. De voedingsdriehoek van gezond leven gebruik ik zo veel mogelijk als leidraad bij de keuze van de gerechten. Vermoedelijk een beetje beroepsmisvorming, maar wel een goede!
Adviezen uit de driehoek die ikzelf probeer toe te passen:
- Max 1 keer per week gefrituurd of andere fastfood
- 1 keer per week vis, al kan dit soms verplaatst worden naar de broodmaaltijd ipv bij de warme maaltijd
- Max 1 keer per week rood vlees
- Onbewerkte producten
- Volkoren producten
- Goede verdeling op mijn bord, 1/2 groenten, 1/4 koolhydraten en 1/4 vlees, vis of vleesvervanger
Inspiratie nodig?
Zelf plaats ik elke zondag mijn weekmenu online. Volg mij op mijn facebookpagina katrienkribbelt zodat je geen enkel menu mist.
Leave A Reply