Mijn lievelingsgerecht als kind was altijd macaroni met kaas en hesp. Ik eet het nu trouwens nog steeds erg graag, maar vind het belangrijk dat een gerecht volwaardig is samengesteld en dat is macaroni met kaas en hesp jammer genoeg niet. Daarom maak ik intussen een gezondere variant erop met bloemkoolsaus en nog meer extra groenten. Het recept heb ik niet zelf verzonnen, maar dit is de manier waarop ik het klaar maak.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 200 gram ongekookte volkoren pasta
- 1/2 bloemkool
- halfvolle melk, rijstemelk of sojamelk
- 50 gram magere geraspte kaas
- 200 gram hamreepjes
- 1 broccoli
- kruiden: zout en nootmuskaat
Bereidingswijze
Kook de pasta gaar, check de kookttijd op de verpakking.
Stoom de broccoli-roosjes in een 6 à 7 tal minuten beetgaar.
Voor de bloemkoolsaus kook je de bloemkool gaar in een ruime hoeveelheid water. De bloemkool mag goed gaar zijn want deze moet gemixt worden. Wanneer de bloemkool gaar is mix je deze glad. Tijdens het mixen voeg je wat melk, rijstemelk of sojamelk toe totdat je een smeuïge massa krijgt met de gewenste dikte. In plaats van melk kan je ook kookvocht van de bloemkool gebruiken, maar dat geeft een minder volle smaak. Vervolgens voeg je de geraspte kaas toe en roer je goed. Je kan de saus nog eens extra mixen zodat ze geen kaasstukjes meer bevat. Dan voeg je de hamreepjes toe en kruid je met zout en nootmuskaat.
Als laatste stap meng je de saus met hamreepjes, pasta en broccoli door elkaar.
Varianten
Je kan er voor kiezen om de pasta nog even in de oven te plaatsen. Doe dan een beetje geraspte kaas bovenop zodat je een gegratineerd korstje krijgt.
Ik gebruik bijna altijd broccoli als extra groenten, maar champignons of prei kan ook prima dienen al dan niet met elkaar gecombineerd.
Spelt en 6-granen pasta zijn een prima alternatief voor de volkoren pasta. Zolang je maar niet voor de witte variant gaat.
Leave A Reply