Seizoensgroenten zijn ecologisch, budgetvriendelijk, maar vooral veel lekkerder. Van 23 tot 29 april daagt Sofie Dumont iedereen uit om elke dag seizoensgroenten te gebruiken. Wij doen lekker meer met deze challenge!
Seizoensgroenten
Welke groenten horen bij welk seizoen? Bijna alle groenten zijn gebonden aan een bepaald seizoen van het jaar. Fruit trouwens ook, maar dat is misschien een challenge voor een andere keer.
Een kalender met de seizoensgroenten en andere leuke fiches kan je downloaden op de website van velt. Er zijn natuurlijk nog heel wat andere seizoenskalenders in omloop zoals die van testaankoop of die van Lekker van bij Ons.
Het weekmenu
Normaal heb ik mijn eigen systeem om mijn weekmenu op te stellen. Voor het weekmenu van volgende week pak ik het ongeveer hetzelfde aan, maar ik start met het uitkiezen van 7 groenten die horen bij het seizoen. Ideeën voor gerechtjes volgende heel snel bij het uitkiezen van de groenten en die vind je hieronder.
Bloemkool
Bloemkool met gekookte aardappelen en steak
Dit zal Mathijs geweldig vinden. Bloemkool, zijn grootste favoriet. Hij neemt het zelfs uit de koelkast om bij zijn ontbijt te nemen en dan laten we hem ook lekker doen.
Met bloemkool kan je alle kanten uit. Je kan er een bloemkoolcouscous van maken, verwerken in de saus, in de oven steken. Ik ga de bloemkool gewoon gaar stomen en we eten er gekookte patatjes en steak bij. Dan ben ik zeker dat het in de smaak zal vallen!
Courgette
Courgetti bolognaise
Courgette eet ik zelf heel graag in vb een omelet, maar deze week sluipt die dus ook in de warme maaltijd. Ik heb een spiralizer van Domo in de kast liggen, dus die ga ik bovenhalen zodat ik courgetti bolognaise kan maken. Naast de courgetteslierten doe ik er ook gewoon nog wat extra spelt spaghetti onder, die koolhydraten mogen de kids gerust hebben en wij ook trouwens.
Mooi meegenomen is dat de bolognaisesaus ook gewoon uit seizoensgroenten bestaat: tomaat, wortelen, paprika, ajuin en champignons.
Knolselder
Knolselderpuree met vis en gestoomde wortelen
Knolselder is een ideale groente om te verstoppen in de aardappelpuree. De kleur veranderd namelijk nauwelijks. Ik ga het combineren met vis en extra gestoomde wortelen om wat meer bite te hebben.
Paprika
Gevulde paprika met couscous
De paprika’s ga ik opvullen met gehakt. Door het gehakt ga ik nog heel kleine blokjes wortel, courgette en champignon mengen. Seizoensgroenten en een ideale manier op restjes op te werken. Daarbij eten we couscous, zo heb ik heel weinig tijd nodig om toch een gezonde maaltijd te bereiden met seizoensgroenten.
Wortelen
Wortelpuree met kip
Annabelle is de laatste tijd erge fan van wortelpuree. Ze mengt haar stukjes vlees eronder en voor we het goed en wel doorhebben is haar bordje leeg en vraagt ze een extra portie. Dus een wortelpuree met kip en wat extra opgestoofde worteltjes bij op tafel voor de liefhebbers.
Prei
Pasta-ovenschotel met kip en prei
Wanneer ik prei op tafel zet verval ik altijd in de combinatie puree, vis en prei. Deze week wilde ik het graag anders doen en ging ik op zoek. Zo kwam ik op het recept van Lekker en Simpel. De paprika past ook ineens in het plaatje en de gerookte kippenreepjes ga ik vervangen door kleine blokjes gebakken kipfilet.
Rauwkostslaatje van seizoensgroenten
In het weekend bereiden we meestal zelf geen warme maaltijden, maar we steken wel iets meer tijd in de lunch. Dus voor volgende week voorzie ik rauwkost om bij de boterhammetjes te eten.
- Witte kool en wortelslaatje met rozijntjes
- Sla, komkommer en tomaat
Doen jullie ook mee met de challenge? Je kan je registreren op meerdanmijnkassaticket. Laat gerust hieronder je gerechtjes of weekmenu achter om elkaar te inspireren.
Leave A Reply