Zelf je granola maken is al een tijdje ‘in’! Zelf eet ik ook liever ontbijtgranen dan boterhammen bij mijn ontbijt en dan is zelfgemaakte granola een prima alternatief dan de gezoete en vettere varianten in de supermarkt.
De granola maak ik vaak in het weekend wanneer ik meer tijd heb. Nochtans kost het niet veel tijd om granola te maken en je hoeft al helemaal geen keukenprincess te zijn. Kunnen afwegen, mengen en roeren is voldoende om je granola te laten slagen. Hier vinden de kids het geweldig om te helpen bij het maken van hun eigen cornflakes.
De combinaties die je kan maken zijn eindeloos. Ik ben eerder een gewoontedier en maak meestal keer op keer dezelfde granola totdat ik die beu ben en dan ga ik pas op zoek naar alternatieven.
DIY – zelf granola maken
Maar hoe maak je dat nu, die granola? Als basis neem je granen, havervlokken of havermout zijn ideaal. Dit kan je dan aanvullen met zaden & pitten, noten, gedroogd fruit en andere smaakmakers.
Basis
Havermout of havervlokken, neem hiervan ongeveer 150 gram als basis
Noten
Hazelnoten, cashewnoten, walnoten, amandelen,…
Combineer de noten naar eigen smaak maar neem in totaal niet meer dan 150 gram op 150 gram basisvlokken. De noten kan je in zijn geheel toevoegen, maar gehakt in kleine stukjes of zelfs gemixt tot een poeder geven meer smaak af aan de granola.
Zaden & pitten
Chiazaad, maanzaad, lijnzaad,…
Pompoenpitten, zonnebloempitten,…
Hou het voor zaden en pitten op maximum 50 gram op 150 gram basis. Zo blijft je recept in balans.
Fruit
Gedroogd fruit zoals rozijnen, gevriesdroogde bessen of geraspte kokos of vers fruit.
Dit is 1 van de ingrediënten die je best niet mee in de oven steekt. Vers fruit voeg je toe wanneer je je granola gaat eten. Gedroogd fruit voeg je toe na het garen in de oven.
Andere smaakmakers
Kokosolie, honing, kaneelpoeder, vanillestokje, cacaopoeder, zwarte chocolade,…
Kokosolie of andere oliesoorten gaan er voor zorgen dat de granola wat krokanter zal worden en blijft plakken aan elkaar zodat je clustertjes krijgt. Tel ongeveer 2 eetlepels op 150 gram basisgranen. De honing zorgt voor een zoetere smaak en laat de ingrediënten samen met de olie aan elkaar plakken. Hiervoor neem je ook ongeveer 2 eetlepels op 150 gram basis, al is het zeker geen must om dit toe te voegen.
Bereiding
Zet je (hetelucht)oven op 180°C en strooi je mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer regelmatig om zodat de ingrediënten niet verbranden. Ik roer elke 5 minuten het mengsel om. Laat 15 tot 25 min garen/bakken in de oven. Gaartijd is ook wat afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt.
Combinatietips
- 150 gram havervlokken, 50 gram gemengde noten, 2 el lijnzaad, 2 el pompoenpitten, 1 el honing, 30 gram rozijnen
- 150 gram havervlokken, 50 gram gemixte hazelnoten, 50 gram hele hazelnoten, 1 el kokosolie, 1 el honing, 40 gram zwarte chocolade
- 150 gram havervlokken, 40 gram mengeling van noten, 15 gram kokosschilfers, 1 el kokosolie, 20 gram rozijnen, 20 gram pompoenpitten, 20 gram cranberry’s
Tip
Alle ingrediënten kan je vinden in de supermarkt. Er zijn echter ook heel wat websites zoals ‘de notenshop‘ waar je je ingrediënten kan vinden. Nee hoor, de notenshop heeft me niet gesponsord ;-). Vind het een leuke shop, ze zijn goedkoper dan de supermarkt, zijn prijs-kwaliteit prima in orde en hebben een goede service.
Wat is jouw favoriete combinatie?
Leave A Reply