Een DIY voor kerst, maar deze kan eigenlijk heel het jaar gebruikt worden. Het kan dienen als natuurlijk alternatief voor klei of om een leuk knutselwerkje te maken voor een verjaardag, moederdag of valentijn. Ook voor de allerkleinste is zoutdeeg ideaal. Als ze eens stiekem een hapje durven nemen of de handjes in de mond steken kan dat niet zo veel kwaad.
Het recept
Het recept voor zoutdeeg is eenvoudig en heel waarschijnlijk staan alle ingrediënten in de keukenkast. 1 deel zout, 1 deel water, 2 delen bloem en 1 eetlepel olie.
Om een kleuter en een peuter 1 uurtje zoet te houden maakte ik volgende hoeveelheid. Achteraf bekeken was de helft voldoende geweest, maar ik heb zelf lekker mee geknutseld met hen.
1 kopje zout (250 gram)
2 kopjes bloem (500 gram) – let op geen zelfrijzende bloem!
1 kopje water (250 ml)
1 el olie
Als extraatje voegde ik een eetbare kleurstof toe. Een vloeibare kleurstof die ik normaal gezien gebruik bij het maken van cupcakes. De kleurstof los je best op in het water. Een natuurlijk alternatief kan het kookvocht van bieten of spinazie zijn. Maar ook cacao is een prima alternatief.
Meet alles af. Voeg de droge ingrediënten samen in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe hierin de eetlepel olie en het water. Meng al de ingrediënten met je handen tot je een goede consistentie hebt zoals klei. Is het mengsel te nat? Dan voeg je nog wat bloem toe. Is het te droog, dan doe je er geleidelijk aan nog wat water bij.
Het zoutdeeg is niet lang houdbaar, enkele uren in een goed afgesloten doos kan prima. Maar het mengsel zal snel hard worden.
Het resultaat
Vandaag knutselde we in het thema kerst. We gebruikten hiervoor verschillende uitsteekvormpjes en strijkparels. Ik heb achteraf nog in elk figuurtje een gaatje gemaakt zodat er nog een lintje door kan.
Nadat we klaar waren met uitsteken en versieren heb ik de figuurtjes ongeveer 1u op 100°C in een heteluchtoven gestoken. Afhankelijk van de dikte van de werkjes moet het er langer of korter in. Een alternatief is het laten uitdrogen onder of op de verwarming.
Leave A Reply